Melkproducten & vervangers

Melkproducten & vervangers

Lactosevrije melkproducten kan men onderverdelen in 3 groepen;
  • koemelkproducten waarbij de lactose is verwijderd;
  • sojamelk producten;
  • rijst, amandel en havermelk producten.
  • Medicijnen toevoegingen

Koemelkproducten zonder lactose;

MinusL is 100% echte koemelk. Door middel van een speciale technologie wordt vooraf de van nature aanwezige lactose in de melk gesplitst. Dit heeft echter geen enkele invloed op de caloriewaarden van de melk. Alle natuurlijke voedingsstoffen, vitamines en mineralen blijven gewoon behouden. Het percentage lactose in de melk is echter gereduceerd tot een restpercentage van minder dan 0,1 gram per 100 gram melk. Hierdoor is de melk bijzonder geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie.

De lactose word niet uit de melk gehaald. De lactose wordt vooraf gesplitst in de bestandsdelen glucose en galactose. Normaal gesproken wordt de melk gesplitst in het menselijk lichaam. Deze splitsing is nodig om de lactose goed te kunnen verteren. MinusL lactosevrije koemelk kan bijzonder goed verdragen worden door mensen met een lactose intolerantie.
Alle MinusL producten bevatten galactose. De MinusL producten zijn derhalve niet geschikt voor mensen die een dieet vrij van galactose moeten volgen. De MinusL producten zijn dus NIET geschikt voor mensen die lijden aan de zeer zeldzame stofwisselingsziekte Galactosemie. Meer informatie zie: http://www.minusl.nl/. Daarnaast heeft ook Campina onlangs lactosevrije melk in hun proctuctenlijn opgenomen en hebben zowel de LIDL als Albert Heijn dit vast in het assortiment als huismerk. In België is de producent Zero Lactose op de markt actief, volgens opgave van deze fabrikant is er zelfs in deze producten geen restpercentage van lactose meer aanwezig. Inmiddels is er een volgende speler op de lactosevrije melkmarkt: Arla Lactofree.

Sojamelk producten:

Sojamelk is afkomstig uit China. In China werd de sojaboon reeds lange tijd gebruikt als voedsel. Later werd de sojaboon, en voedselproducten gebaseerd op de sojaboon, overgebracht naar Japan. Traditionele sojamelk, een stabiele emulsie van olie, water en proteïne is niet meer dan een waterextract uit sojabonen. De vloeistof wordt gemaakt door droge sojabonen te laten wellen, en met water fijn te malen. Sojamelk bevat ongeveer dezelfde hoeveelheid proteïnen als koemelk(ongeveer 3,5%), en 2% vet, 2,9% koolhydraten en 0,5% as

Qua voedingswaarde ligt sojamelk dicht tegen koemelk aan, hoewel veel sojamelk die te koop is toegevoegde vitaminen bevat, zoals vitamine B12. Van nature bevat sojamelk ongeveer dezelfde hoeveelheid (maar niet identieke) proteïne als koemelk. Van nature bevat sojamelk weinig verteerbare calcium. Om dat te compenseren wordt aan sojamelk vaak calcium toegevoegd die wel door de mens verteerd kan worden. In tegenstelling tot koemelk bevat sojamelk weinig verzadigde vetten en geen cholesterol. En sojamelk bevat in tegenstelling tot koemelk geen lactose, een stof die oorspronkelijk door de mens van nature niet kan worden verteerd.
Sojamelk wordt als gezond alternatief voor koemelk gezien onder andere vanwege het positieve effect op het bloedsuikergehalte bij diabetes, het natuurlijke gehalte vitamine E en onverzadigde vetten. Vanuit medische hoek is er echter ook kritiek op sojamelk, onder andere vanwege het gehalte aan fyto-oestrogenen en aluminium. Meer informatie zie: http://www.alprosoya.nl

Ook bij Aldi heeft men sinds 2012 Soyamelk producten in het assortiment onde de naam Soy-Pro.

Rijst- / Haver / Amandelmelk producten:

Dream dranken zijn 100 % plantaardige en natuurlijke dranken op basis van amandel, rijst of haver. Deze zuivere en natuurlijke bron van energie geeft uw lichaam én geest meer vitaliteit. Rice Dream en Oat Dream bevatten heel weinig verzadigde vetten en helemaal geen cholesterol. De perfecte aanvulling voor elke gezonde en evenwichtige voeding. Dream-producten bevatten absoluut geen kleurstoffen. De licht zoete smaak, die Dream-dranken krijgen, is afkomstig van natuurlijke suikers die vrijkomen tijdens de fermentatie van rijst en haver.
Dream-dranken zijn ideaal als u lactose-intolerant bent of allergisch voor melkproteïnes. Wilt u minder of geen dierlijke producten eten? Dan zijn Dream-dranken een perfect, natuurlijk alternatief. De lichte textuur is makkelijk verteerbaar en wordt snel opgenomen in uw stofwisseling. Meer informatie zie: http://www.tastethedream.eu

Medicijnen / toevoegingen

Er zijn tegenwoordig medicijnen en druppels die het mogelijk maken om lactosehoudende voedingsmiddelen te gebruiken met een lactoseintolerantie, of de lactose kunnen verminderen in melk/yoghurt. De bekendste merken zijn Kerutabs, Disolact en Kerulac, verder heeft ook Biolabor zulke middelen en dieverse huismerken van o.a. drogisterij Kruidvat. Gezien er talloze mogelijkheden in Nederland / België zijn om een lactosevrije vervanger te gebruiken is dat hier minder noodzakelijk. Voor reizen naar het buitenland kan dit echter zeer handig zijn, maar gebruik deze middelen altijd na overleg met de huisarts / specialist / apotheker.


Zoek je iets? (Opent in een nieuw venster)

Aangepast zoeken